Pages

Tuesday, February 5, 2013

Main ke Ladang Sawit

Bulan lalu kami sekeluarga melakukan perjalanan Pematang Siantar- Pekanbaru - Dumai - Pematang Siantar, perjalanan dari pematang siantar ke pekanbaru kurang lebih 12 jam, dan sepanjang perjalanan bener-bener hijjjjjjjjjjjjjauuuu -____-", alias sawit...sawit dan sawit, tapi gak apa-apa sawit itu bagi kami ibaratnya buah emas, :D 
Di pekanbaru kami menginap di hotel amaris untuk satu malam dan keesokan siangnya pergi ke dumai dan menginap di hotel city untuk satu malam juga. Karena letaknya yang dekat dengan pelabuhan, dumai merupakan kota yang sangat maju perindustriannya, khususnya minyak. #catet
Setelah menginap sehari, siangnya kami singgah ke ladang yang dulu bibitnya aku yang menanam dan sekarang sudah guueeedee banget cuy dan yang pasti menghasilkan, hahahhahahaha, #bangga

Ngomongin soal sawit, berikut sedikit informasi mengenai tanaman sawit.
Buah kelapa sawit menghasilkan berbagai kegunaan setelah diproses di kilang.   Terdapat tiga bahan utama yang dihasilkan :
(a) Isirung kelapa sawit
(b) Minyak isirung kelapa sawit
(c) Minyak sawit mentah

1.  Isirung Kelapa Sawit
Isirung kelapa sawit digunakan sebagai bahan makanan ternakan dan bahan bukan makanan.  Bahanbukan makanan seperti alkhohol lauryl, bahan sabun pencuci dan asid lemak.  

2.  Minyak Isirung Kelapa Sawitt
Minyak isirung pula digunakan untuk membuat bahan makanan seperti marjerin, lemak majmuk, krim, ais krim dan lemak masakan.  Bahan bukan makanan boleh dihasilkan seperti membuat bahan sabun pencuci, olkhohol lauryl dan asid lemak.  Kandungan minyak kelapa sawit dalam marjerin antara lapan peratus hingga 13.6%. 
Minyak sawit juga terkenal bagoi membuat bahan bukan makanan, antaranya untuk membuat sabun, minyak gris, minyak pelincir, lilin, krim pencuci, bahan solekan dan ubat-ubatan. Perusahaan membuat sabun yang bermutu memerlukan minyak kelapa sawit yang berkualiti, manakala bagi minyak sawit yang rendah mutunya digunakan membuat sabun biasa.

3.  Minyak Sawit Mentah
Minyak sawit mentah adalah dalam bentuk separa pepejal (20% pepejal) atau lemak apabila diproses pada suhu 20°°ºc dan purata suhu air 36°°ºc.  Justru itu, minyak ini merupakan bahan yang tidak mudah masam dan mempunyai kandungan yang sesuai untuk membuat makanan seperti marjerin dan lelemak masakan seperti keju sayur.  Minyak sawit juga terkenal sebagai bahan bukan makanan, antaranya untuk membuat sabun, minyak gris, lilin, minyak pelincir, krim pencuci, bahan solekan dan obat-obatan. Proses pepecahan minyak sawit mentah dijalankan secara berperingkat-peringkat untuk mendapatkan bahagian cecair, olein, sterin dan bahagian pepejal.

No comments:

Post a Comment