Bulan lalu kami sekeluarga melakukan perjalanan Pematang Siantar- Pekanbaru - Dumai - Pematang Siantar, perjalanan dari pematang siantar ke pekanbaru kurang lebih 12 jam, dan sepanjang perjalanan bener-bener hijjjjjjjjjjjjjauuuu -____-", alias sawit...sawit dan sawit, tapi gak apa-apa sawit itu bagi kami ibaratnya buah emas, :D
Di pekanbaru kami menginap di hotel amaris untuk satu malam dan keesokan siangnya pergi ke dumai dan menginap di hotel city untuk satu malam juga. Karena letaknya yang dekat dengan pelabuhan, dumai merupakan kota yang sangat maju perindustriannya, khususnya minyak. #catet
Setelah menginap sehari, siangnya kami singgah ke ladang yang dulu bibitnya aku yang menanam dan sekarang sudah guueeedee banget cuy dan yang pasti menghasilkan, hahahhahahaha, #bangga
Buah kelapa sawit menghasilkan berbagai kegunaan setelah diproses di kilang.
Terdapat tiga bahan utama yang dihasilkan :
(a) Isirung kelapa
sawit
(b) Minyak isirung
kelapa sawit
(c) Minyak sawit mentah
1. Isirung
Kelapa Sawit
Isirung kelapa sawit
digunakan sebagai bahan makanan ternakan dan
bahan bukan makanan. Bahanbukan
makanan seperti alkhohol lauryl, bahan sabun pencuci dan asid lemak.
2. Minyak
Isirung Kelapa Sawitt
Minyak isirung pula
digunakan untuk membuat bahan makanan seperti marjerin, lemak majmuk, krim, ais krim dan
lemak masakan. Bahan bukan makanan boleh dihasilkan seperti membuat bahan sabun
pencuci, olkhohol lauryl dan asid lemak. Kandungan minyak kelapa sawit dalam
marjerin antara lapan peratus hingga 13.6%.
Minyak sawit juga terkenal bagoi membuat bahan bukan makanan, antaranya untuk membuat sabun, minyak gris, minyak
pelincir, lilin, krim pencuci, bahan solekan dan ubat-ubatan. Perusahaan membuat
sabun yang bermutu memerlukan minyak kelapa sawit yang berkualiti, manakala bagi
minyak sawit yang rendah mutunya digunakan membuat sabun biasa.
3. Minyak
Sawit Mentah
Minyak sawit mentah
adalah dalam bentuk separa pepejal (20% pepejal) atau lemak apabila diproses pada suhu
20°°ºc dan purata suhu air 36°°ºc. Justru itu, minyak ini merupakan bahan yang tidak
mudah masam dan mempunyai kandungan yang sesuai untuk membuat makanan seperti marjerin dan
lelemak masakan seperti keju sayur. Minyak sawit juga
terkenal sebagai bahan bukan makanan, antaranya
untuk membuat sabun, minyak gris, lilin,
minyak pelincir, krim pencuci, bahan solekan dan obat-obatan. Proses pepecahan minyak
sawit mentah dijalankan secara berperingkat-peringkat untuk mendapatkan bahagian cecair, olein, sterin dan
bahagian pepejal.
No comments:
Post a Comment